Kot modri z vzhoda

Zgled slavljenja za vsako novo leto

Šesti dan v novem letu je praznik Gospodovega razglašenja, oziroma mi po domače rečemo temu prazniku kar »epifanija«. Uradni cerkveni naziv za ta praznik pa izvira iz grščine in je malo manj znan: »trije kralji«. Na podoben način nam profesor biologije na gimnaziji predstavljal latinska imena za rastline in živali. Takrat se mi je zdelo bolj smešno. 🙂 No, sicer pa Sveto pismo nič ne poroča o tem, da so bili kralji in da so bili trije, to izvira iz legend, ki so nastale kasneje. Njihova imena Kasper (Gašper), Melhior (Miha) in Baltazar (Boltežar) so baje nastala šele v 6. stoletju. Veste, da tisti napis »20-G+M+B-08« nad vrati ne pomeni samo začetnic njihovih imen? V osnovi bi menda bilo C+M+B, kar so začetnice latinskega blagoslova »Christus Mansionem Benedict«, po naše »Kristus blagoslovi to hišo«. Naša koledniška skupina smo eno leto namesto G-ja nad vrata pisali C-je, pa ljudje niso bili nič kaj zadovoljni. 🙂 Navada je navada…

Kako začeti?
Za novo leto si drug drugemu zaželimo vse dobro. Modri z Vzhoda nam dajejo lep zgled, kako naj dobro preživimo 2008. Dajejo zgled slavljenja. Začnimo kot oni: podajmo se na potovanje in iskanje; iščimo Jezusa:
Prišli so modri z Vzhoda v Jeruzalem in govorili: »Kje je ta, ki se je rodil kot judovski kralj? Videli smo namreč, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit.« (Mt 2,1-2)

Kako in kje iskati?
Videli smo namreč, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit.« (Mt 2,2)
Ko so videli to posebno zvezdo, niso rekli samo: »Oh, kako zanimiv astronomski pojav!« Ampak so interpretirali znamenje in šli v akcijo.
Ko so zagledali zvezdo, so se silno razveselili. (Mt 2,10)
Prepoznavajmo Božja znamenja in veselimo se njegovih del! Kaj konkretno še lahko naredimo? Spomnimo se na tri osnovne stvari, ki se bodo mogoče zdele kot izrabljene fraze, ampak so v življenju kristjana res bistvene:
• Raziskovanje Božje besede. Berimo Sveto pismo vsak dan. Imejmo ga vedno pri roki, da lahko recimo mimogrede med malico preberemo tri naključne vrstice. To je iskanje – iskanje in spoznavanje Boga, njegovih del in njegove volje. In ko ste ravno na internetu, naj omenim, da nam le-ta ponuja super možnost, da vsako jutro dobimo dnevno Božjo besedo v poštni predal. Če še niste naročeni, priporočam, da preizkusite.
• Molitev, slavljenje. To so srečanja z Bogom, trenutki intimnosti z njim. Priložnosti, da ga bolje spoznamo. Več kot smo z nekom skupaj, bolje ga poznamo in bolj smo mu podobni. V tem primeru ni nič drugače. In to je tudi to, kar želi Bog od nas. Da sedimo ob njegovih nogah kot Marija in ne da skrbimo in delamo tisoč drugih nepotrebnih stvari kot Marta. »Le eno je potrebno.« (Lk 10,24)
• Sveta evharistija, sveta maša. Kje drugje naj ga iščemo, kot tam, kjer je Jezus v fizični obliki? Tam, kjer nam iz ljubezni do nas želi biti tako zelo blizu, da na tak poseben način postane del nas. Ampak vse te tri stvari niso tako ločene, kot so sedaj te točke, ampak se prepletajo. Sveta maša recimo vključuje tudi Božjo besedo in molitev. Tudi premišljevanje Božje besede je neke vrste molitev.

In ko ga najdemo?
Kaj naredimo, ko smo pred Jezusom? Kaj naredijo modri z Vzhoda?
Padli so predenj in ga počastili. Odprli so svoje zaklade in mu darovali zlata, kadila in mire. (Mt 2,11)
Kako si lahko razložimo te darove? So dragoceni darovi in hkrati so različni darovi. Dragocene in edinstvene darove pa ima tudi vsak od nas. To, kar lahko ti podariš Bogu v slavljenju, tega jaz ne morem. Podarimo lahko svoje srce, svoje življenje, poklicno delo, študij, odnose. Vsakič, ko svoje življenje na novo podarimo Bogu, ko mu podarimo tudi vsak trenutek, uro, trud, vztrajanje, tudi žrtev in trpljenje, bolečino, živimo slavljenje.

‘Kraljevski’ prizor v štali
Pomislimo, da so bili tile naši popotniki z Vzhoda ugledni modri možje, ki so se odpravili na zelo dolgo pot z namenom, da najdejo kralja. In kaj so našli? Umazano štalo in v njej malo dete v naročju zelo mlade revne mamice. Ni ravno kraljevski prizor. Ampak oni se niso obrnili, se niso pritoževali, ampak piše, da so padli pred malega Jezusa in ga počastili. Potem so mu darovali dragocenosti. Konkretno za nas: izročimo mu svoje življenje v vseh okoliščinah. Naj bo on naš kralj vsak dan v letu 2008. Tudi takrat, ko naš življenjski scenarij ni nič kaj kraljevski – spomnimo se, kje in kako se je Jezus rodil in umrl. Bog je vreden našega slavljenja ne glede na vse. Njegova vrednost se ne spremeni, tudi če se dogajajo najhujše stvari.

Po drugi poti
Vsega lepega je enkrat konec in tudi modri z Vzhoda so se odpravili domov. Piše, da so se ‘trije kralji’…
…po drugi poti vrnili v svojo deželo. (Mt 2,12)
Slavljenje nas počasi preobraža. V pristnem srečanju z Bogom ne morem ostati enak, moja pot je ‘druga’. Spremenjeno srce, spremenjeno življenje – spremenjen svet, odnosi, družba… Vsakič znova… Zato vam želim, da bi preživeli 2008 v znamenju slavljenja, kot nas učijo sveti trije kralji: odpravimo se na pot iskanja in prinašajmo svoje življenje pred Jezusa, da bo lahko spreminjal naša srca.

Tadej Vindiš
(delno po navdihu prijatelja Tomaža Keteja in predavanja Milesa Toulmina (HTB , London))

Komentiraj

Izdelek dodan v košarico.
0 izdelkov - 0,00