Premislimo, preden…

Kako voditi slavljenje, ne da bi počeli neumnosti

»How to be a worship leader without being a donkey«. Pod tem naslovom je Mike Pilavachi, soustanovitelj in voditelj krščanske mladinske organizacije Soul Survivor, v svoji knjigi »For the audience of one« napisal nekaj praktičnih nasvetov za voditelje slavljenja. Pred kratkim je te njegove napotke v svojem blogu povzel Tim Hughes. Zdaj jih v slovenščini povzemam tudi jaz, ker sem prepričan, da so nam krščanskim glasbenikom lahko v veliko pomoč in spodbudo.

1. Preden izberemo pesmi, premislimo.
Kaj Bog trenutno govori vaši mladinski skupini? Kaj bi nam rad Bog povedal? Kaj razmišljate, kaj vas skrbi, razveseljuje? Kako lahko to izrazimo z izborom pesmi? Kaj mislijo drugi sovoditelji, na kaj naj se osredotočimo? Premislimo, kaj povedo pesmi, ki jih izbiramo. Ali so pesmi vsebinsko povezane in lepo prehajajo ena v drugo, ali smo to pesem izbrali samo zato, ker na tem mestu rabimo eno hitro, ali ker je prejšnji teden nismo igrali. Paziti pa moramo tudi, da v malih skupinah ne izbiramo pesmi, pri katerih bi se lahko zbrani počutili ogrožene, na primer pesmi z velikim razponom ali take, kjer so samo ženski oziroma samo moški odpevi. Nekatere pesmi so tudi take, ki so odlične za petje z množico na festivalu, v manjši skupini pa velikokrat ne. Izbirajmo preproste pesmi, da jih bodo lahko peli tudi ne-glasbeniki.

2. Preden izberemo glasbenike, premislimo.
Kdo bi naj bil zraven? Koliko? Šestčlanski bend bo recimo za srečanje sedemčlanske mladinske skupine najbrž malo zgrešena izbira. Pomembno je, da člani benda niso le dobri glasbeniki, ampak tudi slavilci. Vprašajmo se, ali so pripravljeni služiti, ali imajo le namen delati vtis na ljudi? Po naših izkušnjah je pomembna lastnost glasbenikov tudi prilagodljivost. Dobro je, da so vsi člani »skupinski igralci«, da so pripravljeni sodelovati. Dober pokazatelj je že prilagajanje svoje glasnosti glede na ostale, prostor in občinstvo. Prilagodljivi in občutljivi moramo biti za Svetega Duha. Občutljivi za glasbo. Pripravljeni se učiti, sprejeti kritiko. In pripravljeni slediti vodji.

3. Preden začnemo pesem, premislimo.
Če ne znamo niti besedila, niti melodije, ne začnimo take pesmi. To je čisto splošno pravilo. In pri slavljenju ne bomo samo neumno izpadli, ampak tudi zmotili vse zbrane pri molitvi. Voditelji slavljenja moramo pridobiti zaupanje vseh zbranih, le tako se bomo z glasbo lahko popeljali na intimno srečanje z Jezusom. Če voditelji ne vemo, kaj delamo, bomo izgubili zaupanje slavilcev. S svojimi preveč očitnimi napakami bomo z lahkoto odvrnili njihovo pozornost z Jezusa.

4. Preden karkoli ponavljamo, premislimo.
Obstajajo verzi, ki jih je v pravem trenutku vredno ponoviti, ampak moramo pazimo, da s ponavljanjem ne porušimo celega slavljenja ali do smrti zdolgočasimo zbranih slavilcev. Če želimo ponoviti pesem, imejmo za to dober razlog. Je kaj takega, kar bi morali poudariti, naglasiti – ponoviti? Ponavljanje ni tako nedolžno, kot se morda zdi na prvi pogled.

5. Preden se slečemo, premislimo.
Če začutimo, da bi morali spontano peti / plesati / ploskati / jodlati / se slačiti, imejmo vsaj odprte oči, da vidimo, če so ostali slučajno pobegnili / zaspali / prestopili k drugi veri. Če je le možno, je pri tem dobro imeti pomoč oziroma izvedeti za mnenje sovoditeljev. Naj ne bodo taka dejanja samo poskus razbitja enoličnosti ali izraz naše kreativnosti. Morda so res glasba in razni zunanji izrazi lahko precej adrenalinski, ampak Jezus je tisti prvi, h kateremu naj bi se pri slavljenju obračali. Veste ozadje pesmi Srce slavljenja (The heart of worship – Matt Redman)? Ta pesem je nastala kot odgovor na čudno situacijo, v kateri se je znašlo slavljenje pri Soul Survivor-ju. Naredili so zanimivo potezo: iz cerkve so odstranili ozvočenje, luči, vso nepotrebno opremo in se skušali s čimmanj zunanjimi dražljaji osredotočati na bistvo slavljenja. »K tebi se vračam, slavim te v srcu. Ti, Jezus, si vse. Jezus, si moje vse…«

Ne vem, kako je z vami, ampak jaz se kar zgrozim ob vsem tem. Me je kar strah voditi slavljenje. Ampak ne boste verjeli, spet imam eno dobro spodbudo iz Svetega pisma. Bog nam pravi: »Ne boj se, saj sem jaz s teboj.« Ja, nič novega, ampak poglejte vse te reference, kolikokrat je to rekel: 1Mz 26,24; 5Mz 20,1; 5Mz 31,8; Joz 1,9; Iz 41,10; Iz 43,5; Jer 1,8; Jer 46,28; 1Krn 28,20. Očitno misli to zelo resno! Bog je z nami!

Tadej Vindiš

Komentiraj

Izdelek dodan v košarico.
0 izdelkov - 0,00