Slavljenje = potovanje, Bog = cilj

9 vprašanj Paulu Balocheu

Paul Baloche sodi med najbolj znane avtorje slavilnih pesmi. Sam pravi, da so najboljše slavilne pesmi le stranski produkt. Stranski produkt slavljenja seveda. Kdo ne pozna pesmi »Open the eyes of my heart«? Slovensko varianto »Odpri mi oči srca« je posnel p. Janez Ferlež. V cerkvah po celem svetu je ta pesem v vrhu lestvice Top 25 največkrat uporabljenih pesmi (vir: CCLI – Christian Copyright Licensing International). Med najbolj znane in največkrat uporabljane sodi tudi »Above all« (sem slišal že tudi slovensko varianto, ampak ne vem, kako se imenuje..). Veliko se ukvarja tudi z izobraževanjem in usposabljanjem za slavljenje; ravno pred tednom dni je bil v gosteh v nemškem Stuttgartu, skupaj z Brentonom Brownom (»Pridi Sveti Duh luč srca«) in ekipo odličnih instrumentalistov. No tole, kar sledi, pa je 9 vprašanj Paulu in njegovi kratki, pa vendar globoki odgovori. Morda komu navdih…

Kaj je bil zate največji izziv, ko si se odločil, da bo glasba tvoj poklic?
Držati v ravnotežju služenje in glasbo z zakonom in družino. Prva dva sta namreč zelo ‘požrešna’. Zahtevata veliko časa, čustev in energije, ki jo moraš od nekod vzeti. To je pravzaprav moje vseživljenjsko prizadevanje, da obdržim te stvari v ravnotežju.

Katera je bila najbolj bistvena lekcija o slavljenju, ki si se je naučil v zadnjih letih?
Da je slavljenje potovanje, Bog pa je vedno cilj. Pravo slavljenje je vedno naš odnos z Bogom. Kako živimo naših 24 ur v odnosu do Jezusa. Petje, ples, muziciranje in podobno so le izrazi našega razmerja s Stvarnikom in Odrešenikom.

In najgloblja lekcija iz zadnjih let o življenju?
Prezaposlenost je nasprotnik intimnosti. Naše duše večinoma hrepenijo po intimnosti z Bogom, mi pa se vse prevečkrat ‘dušimo’ od prezaposlenosti. Nenehno iščem načine, kako bi poenostavil moje življenje in ustvaril čas, ko bi preprosto bil z Bogom in bil z ženo in otroki. Premagujem ‘Martin sindrom’ in skušam biti bolj kot Marija, ki sedela ob Jezusovih nogah. Zelo očitno je, da to Jezusa bolj veseli, kot pa nenehna (pre)aktivnost.

Kaj je najpogostejše nerazumevanje slavljenja in kako ga skušaš preoblikovati?
Da je slavljenje glasba. Poskušam preoblikovati v lastnem življenju. Glasba je tako močna. Čisto razumem, zakaj je tako enostavno poudarjati glasbo, ampak ne smemo pozabiti, da se moramo osredotočiti bolj na Darovalca kot na darilo.

Kaj zate pomeni slavljenje kot način življenja?
Taki način življenja pomeni držati se največje zapovedi: ljubiti Boga z vsem srcem, z vso dušo in z vsem mišljenjem ter ljubiti svoje bližnje, kakor samega sebe. Lažje je izreči, kot izpolnjevati. Osredotočen sem na izročitev moje volje Njegovi volji in skušam imeti čimbolj ‘poravnane račune’ z Bogom. In imam rad ženo in otroke. Preden bomo imeli radi svet, moramo začeti s tistimi, s katerimi živimo.

Kako bi razložil močno povezanost med glasbo in izražanjem slavljenja?
To je skrivnost, zaradi katere je glasba ena od najmočnejših in najpomembnejših načinov za izražanje tega, kar imamo v srcu. Glasba ima to sposobnost, da gre po bližnjici mimo razuma direktno v srce. Globoko v nas je želja, da bi stvari tudi izkusili, ne samo razumsko vedeli. Glasba je eno izmed tistih darov od Boga, ki nam pomagajo povezati se z Njim globlje.

Opiši nam najmočnejšo izkušnjo slavljenja, kar si jih kdaj imel, in povej, kako je to vplivalo nate.
Ne bi mogel izbrati ene same. Že velikokrat me je prevzela močna prisotnost nevidnega Boga. V začetkih igranja kitare s Kelly Willard, so vsakič, ko sva skupaj slavila, bili trenutki, ko sem komaj stal. Kar jokal in smejal sem se, ko sva pela najine iskrene molitve. Take izkušnje te privede v »zasvojenost z Bogom«. Želiš to početi celo življenje in pritegniti tudi druge, da se ti pridružijo.

Kaj te vodi k pisanju novih slavilnih pesmi?
Pisanje pesmi je zame kot »Božja terapija«. Z zapisovanjem mojih molitev in preprostimi uglasbitvami se lažje soočam z življenjskimi odločitvami in ovirami in lažje ohranjam svež odnos z Gospodom. Poleg tega mi je v veliko veselje polagati besede slavljenja v usta Božjih otrok. Ta občutek, da se nekdo globoko poveže z Jezusom s petjem katere od mojih molitev, mi daje zadovoljstvo.

Kdo je najbolj vplival nate in na tvojo glasbo in kako?
Kelly Willard, Lenny LeBlanc in moja žena Rita. Izžarevajo pravo ponižnost. So pristni v svoji hoji za Kristusom in v izražanju v glasbi. Iz mene so znali potegniti neke stvari, za katere sam prej nisem vedel.

Intervjuvala: Melissa Riddle
Vir: Leadworship.com
Poslovenil: Tadej Vindiš

Komentiraj

Izdelek dodan v košarico.
0 izdelkov - 0,00